Hideki Watanabe // Kuru-Kuru selfstiring saucepan

Ako mohol taký samomiešací hrniec vzniknúť. Vieme si predstaviť že jeho tvorca si iba tak zo srandy dal variť vodu do formy od bábovky. Veď prečo nie. Dlhá chvíľa, okukané rovné hrnce. A tu zrazu, heuréka! Obsah hrnca sa začal sám miešať. Prečo vlastne?

Ako voda dosahuje bod varu, začína sa vyparovať. Na dne sa vytvárajú bublinky, ktoré majú menšiu hustotu ako voda okolo a preto sa začínajú tlačiť na povrch, voda vrie. V klasických hrncoch šla vyparujúca voda neorganizovane ako na školskom výlete. V hrnci, ktorý pripomína bábovku boli bublinky na kraji hnané nasmerované hore zárezmi.

Vďaka oblému tvaru a zárezom sa tak voda začína točiť a dokáže miešať obsah, ktorý chceme uvariť. Špagety tak stačí hodiť do vody a keď trochu zmäknú, samé sa roztočia. Cestoviny sa neprilepia, Mlieko bude kypieť pomalšie. Všetko bude lepšie. Úplne nový svet. Myslíme si, že aj keď je tento hrniec ešte len v príprave, v budúcnosti tento dizajn dotiahne minimálne na 50 percentný trhový podiel, lebo dáva zmysel a jeho zámer je jasný, odľahčiť varenie, systematizovať zábudlivosť.

p.s. ako takýto hrniec urobiť ešte efektívnejším? rozšírte dno varnej plochy tak aby sa stred podľa možnosti ohrieval čo najmenej, rozšírte aj hrniec a obvod hrnca napasujte na obvod úzkej ale širokej varnej plochy. Pretože čím väčší ventilátor, tým viac fúka. Ak chápete čo tým myslíme.